Skip to content

Företagshistoria

1996-01-01 Startades företaget FREDRIK HÄLLGRENS ÅKERI. Då hade Åkeriet fått kontraktet på reningsverket på ön i Umeå. Detta var det 1:a kontraktet och det hade vi i över 20 år. Kaj Johanssons Åkeri har alltid funnits som samarbetspartner så detta skulle vara möjligt att genomföra.

På den tiden jobbades det natt och dag med skitkörning – brunnar på dagen och reningsverket på kväll och natt och så var det mycket skruvning.

1999 utökades företaget med ett till kontrakt på slambrunnar i Vännäs kommun. Detta kontrakt har företaget haft sedan dess.

Då kördes alla brunnar själv + att man hade all körning från öns reningsverk. För att hjälpa till och under vissa hektiska perioder togs det in hjälp men det var max 3 st som arbetade på firman då.

Om oss

År 2000 hade åkeriet blivit så pass stort att det gjordes om till aktiebolag och blev därmed FREDRIK HÄLLGREN ÅKERI AB.

Knappt 2 år senare 2001 var det dags att utöka igen när företaget fick alla brunnar i Bjurholms kommun. Även då jobbade man ensam i lastbilen och då var det 3 st anställda i företaget.

2008 startade Fredrik Hällgrens Åkeri AB med fjärrbilstransporter (1 st lastbil). Samma år igen var det dags för upphandling av kommunens brunnar och då var vi 3 st åkare (en åkare från Bjurholm och en åkare från Robertsfors). Vi hjälptes då åt med kommunens brunnar.

När det hade gått något år ville dessa 2 lokala åkare hoppa av och Fredrik Hällgrens Åkeri AB gick in och tog över alla kommuner.

2015 var det dags igen och då tog Fredrik Hällgrens Åkeri AB och Allmiljö det stora avtalet – hela Umeå kommun själv!
Nordmaling, Vännäs, Bjurholm, Vindeln och alla Umeås BRUNNAR. Det är ca 11,500 brunnar i Umeå!

2016 tog Fredrik Hällgrens Åkeri AB och Allmiljö också Skellefteå kommuns alla brunnar. Så nu har vi ca 16 500 brunnar i både Umeå och Skellefteå kommun. Plogning med både LB och LM (traktorn) utökade vi också med med. Detta körs genom BDX, Svevia och privatpersoner.

2017 eller 2018 byttes logotypen/stripningen på bilarna.

2019 tog vi äntligen tag i att byta lokaler från den alldeles för trånga lokalen på Röbäck till där vi är i dag, Västerslätt.
Röbäcks lokal passade då firman startade 1996 och det var 1-3 st som var där och arbetade men nu behövdes det, och har behövts ett tag, större lokaler.

Under alla dessa år har ett samarbete med andra företag/åkare också växt fram.

De stora samarbetspartners som Fredrik Hällgrens Åkeri AB har är Kaj Johanssons Åkeri och Allmiljö.

2020 har vi 10 st lastbilar och vagnar/maskinflak/kranar, 1 st lastmaskin samt 2 st skiftesbilar. Företaget sysselsätter idag medarbetare inom:

  • slam Umeå
  • slam Skellefteå
  • transporter mellan Umeå/Skellefteå
  • transporter i Norrbotten
  • medarbetare på kontoret
  • VD PUTTE kontoret mm
  • BUSTER, vår hund, som hälsar alla anställda och besökare VÄLKOMNA till oss

2022 börjar en ny period av slamkontraktet av alla privata slambrunnar i kommunerna Nordmaling, Umeå, Robertsfors, Vännäs, Bjurholm och Vindeln som vi räknade hem tillsammans med Allmiljö.

2023 I november startade vi upp en Bulkbil. Vi certifierade oss även med Fair Transport.